woensdag 14 oktober 2015

2 augustus 2015 - Met de museumtrams in Amsterdam

Op een zondag was het rustig en ik besloot met de fiets eens naar Amsterdam toe te gaan om een ritje te maken met de museumtrams. Deze trams rijden op zondagen op een vaste route, die loopt vanaf het Haarlemmermeerstation tot ergens in Amstelveen langs het Olympisch Stadion en door het Amsterdamse Bos, al is het niet echt een route die dwars door het bos loopt. Door stormschade reden de trams niet verder dan een bepaald punt en moesten wij overstappen op een andere tram die aan het pendelen was op een kort traject.

De trams die rondrijden zijn van allerlei soorten en afkomsten: authentieke oorspronkelijke Amsterdamse trams (donkerblauw), Rotterdamse trams, Groningse trams (inmiddels historie) en zelfs Weense trams.

Hieronder wat foto's van de dag van de gespotte trams met beschrijving, terwijl wat meer foto's van die dag HIER te vinden zijn.

Dit type tram heeft in het verleden in Wenen, Oostenrijk gereden. Een vergelijkbaar gekleurde tram (met dezelfde afkomst!) reed nog een tijdje in Utrecht rond als spitstram, met vaak wel drie van dit soort trama achter elkaar. Opmerkelijk binnen deze trams is de aanwezigheid van een viertalige mededeling dat roken verboden was: elk in de taal van de betreffende zone van na de Tweede Wereldoorlog (Wenen was net als Berlijn opgedeeld in vier zones - aanraadbare toepasselijke film: The Third Man): Engels, Frans, Russisch en Duits.
Twee trams (de 454 (blauw) en de 792 (zwart/bruin)) achter elkaar, het lijkt wel een spitstram! Beide trams zijn toenmalige Amsterdamse trams (met stadswapen).
Tram (de 41) uit Groningen, wetende dat de trams al enkele decennia niet meer in Groningen te vinden zijn in rijdende toestand...
Rotterdams materieel, de 507
Ik vermoed hier met de 330 een identiek model aan de 454, maar zeker ben ik niet.
Deze tram (óók afkomstig uit Wenen!) reed niet en zal ook niet meer rijden: deze staat nabij station Amsterdam Sloterdijk en deze fungeert als café.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten