zaterdag 28 januari 2017

18 januari 2017 - Doel (of nee, Nieuw-Namen en Kieldrecht eerder)

Na het dagtripje waarbij ik Molenbeek aandeed, dat natuurlijk geen gewoon dagtripje was (zeg nu zelf, wie zou daar nu zijn geld aan spenderen en voor zijn lol naartoe gaan?), besloot ik om nog wat extreems aan te doen. Vic van Cutsem probeert in zijn blog (Overweg 13) aan te tonen dat je overal in België kan komen met het OV, hoe schriel of ondoenlijk de dienstregelingen vaak zijn en ogenschijnlijk onmogelijk het vaak ook is, maar de bestemming die ik deze dag wilde aandoen was toch wel het toppunt van alles op ieder vlak, met slechts één bus per week die op een bepaald uur vertrekt die voor mij haalbaar is (rekening houdend met aanrijtijd): Doel.

Het spookdorp, het dorp van de kerncentrale, het dorp waarbij meer dan de helft van de mensen zijn weggejaagd omdat de Vlaamse overheid zo graag het gehucht met nog wat andere gehuchten eromheen zo graag weg wil hebben, geruchten dat er zombies rondlopen en ga zo maar door. Eerst zou er een Saeftinghedok komen in de plaats van Doel nadat het Doeldok een ongelooflijke miskleun bleek, maar dat ging niet door, dus moest dat gebied maar natuur worden, maar onlangs is dat plan vernietigd. Nu zou je denken, Doel mag blijven, het heeft weer toekomst, maar ja, Doel is allang vergald.

Dat vergalde is ook te zien in zijn bereikbaarheid: De Lijn heeft zijn dienstregeling naar Doel tot in den extreme afgebroken van twee buslijnen met enkele ritten richting Doel in 1992 (zoals staat binnen de site Zone01.be), die uiteindelijk één lijn werden met één rit in de spitsrichting. Later verdween ook nog eens de veerverbinding met Lillo, waardoor Doel helemaal afgezonderd werd met de rest van Vlaanderen. Normaliter vertrekt er een bus van Doel naar Sint-Niklaas in de vroege ochtend, om daarna omstreeks 5 uur in de middag weer een bus naar Doel te gaan, met uitzondering van de woensdag, waarbij deze bus iets na 1 uur vanuit het gebruikelijke eindpunt van lijn 31 Kieldrecht doorrijdt richting Doel. Die bus had ik op het oog en die zou ik ook nemen. Er is echter geen bus terug, maar ja, wandelen kan op zich geen kwaad.

Sportpleinstraat, Kieldrecht, met nog steeds Doel vermeld.

De route

Het oorspronkelijke plan bestond eruit om een cirkeltje te maken. Ik hou er niet van om op een dagtrip dezelfde route te volgen zowel op de heenweg als op de terugweg. Omdat er ergens werkzaamheden waren, reed de trein van Lelystad Centrum die normaliter tot Dordrecht reed door naar Breda, waar ik naartoe moest, maar toch koos ik ervoor om via Den Bosch te reizen omdat ik geen storingen wilde riskeren van de werkzaamheden. Het was immers maar één bus per week.

Evengoed was ik 20 minuten eerder klaar en kon ik de bus nemen van 17:19 vanuit Nieuw-Namen naar Breda, waardoor ik een uur eerder thuis zou kunnen komen, maar om nu weer anderhalf uur in dezelfde bus te blijven zitten was nu ook niet bepaald waar ik met smart op zat te wachten.

08:36 1 Zandvoort aan Zee SP Amsterdam
09:05 1 Amsterdam Centraal NSR
09:10 5 Amsterdam Centraal IC Maastricht
10:07 6a 's-Hertogenbosch NS
10:12 7a 's-Hertogenbosch IC Roosendaal
10:41 8 Breda NS
11:13 BUS Centraal Station Breda 19 Hulst
12:37 - Nieuw-Namen Centrum Connexxion
13:03 BUS Kieldrecht Sportpleinstraat 31 Doel
13:14 - Doel Dorp De Lijn
lopen
17:37 BUS Nieuw-Namen Centrum 19 Hulst
17:55 - Busstation Hulst Connexxion
18:02 BUS Busstation Hulst 20 Goes
19:35 - Station Goes Connexxion
19:43 2 Goes IC Amsterdam
22:09 3 Haarlem NSR
22:15 8 Haarlem SP Zandvoort
22:25 1 Zandvoort aan Zee NSR

Het liep alleen wat anders.

Trivia

Zandvoort aan Zee is met de nieuwe dienstregeling puur qua dienstregeling er enorm op vooruit gegaan: er werden zowaar normale aansluitingen gecreëerd met de intercity naar Maastricht, de intercity naar Vlissingen. Normaliter moest er meer dan twintig minuten gewacht worden op de treinen naar Maastricht en Vlissingen, maar nu had ik vijf minuten om in Amsterdam over te stappen op de trein naar Maastricht (net als wanneer ik met de bus via Heemstede-Aerdenhout gereisd zou hebben. Hoe dat werkt heb ik hier beschreven) en vanuit Haarlem had ik weer 4 minuten om op de trein te stappen die doorrijdt naar Vlissingen, in plaats van dat deze enkel rijdt tot Dordrecht. Dit alles maakt de escapade met bus 80 overbodig, waardoor ik het bij de trein kon houden. Ideale wereld zeker, want voor de richting Amersfoort en het noorden des lands kan ik de bus nog steeds nuttig gebruiken omdat dáár weer de wachttijden lang geworden zijn (Groningen heeft opeens nu eens in het uur een aantrekkelijke aansluiting). Wel enkele belangrijke voetnoten die negatief zijn: de comfortabele dubbeldekkers van het type DDZ zijn allemaal vervangen door krakkemikkige sprintertjes à la SGMm, nadat al een tijdje DD-AR en DDM heeft rondgereden in de laatste maanden. Of het een verband heeft weet ik niet, maar gezien vanaf 20 november zijn er meer treinen uitgevallen en meer treinen met 5 minuten vertraging of meer (meestal veroorzaakt door eerdere vertragingen, gemeten vanaf Overveen), waardoor de aansluiting met de trein naar Vlissingen of Maastricht praktisch weer naar het oude vertrouwde 28 minuten toe gaat.

Hoe de reis verliep

De reis met de sprinter naar Amsterdam heeft weinig opmerkelijks, op twee minuutjes na die in Halfweg-Zwanenburg opgelopen worden. 2 minuutjes kunnen dan snel funest worden gezien de krappe 5 minuten die ik nodig heb om van spoor 1 (het doodlopende spoor van Amsterdam Centraal) naar spoor 5 toe te lopen in de drukte vol met onnozele toeristen met logge koffers die niet weten waar ze heen moeten of wat ze aanmoeten met hun leven. Ik haalde de aansluiting met de intercity naar Maastricht desondanks zonder te rennen. Weinig loos nog. Dit veranderde in Utrecht toen de trein stil kwam te staan. En deze bleef lang stil staan. Heel lang. Volkomen onduidelijk is waarom, en eigenlijk zou ik dit ook niet verwachten met de werkzaamheden die afgerond zijn in Utrecht om de wissels aan te passen met als doel de doorstroom te verbeteren. Er waren ook helemaal geen treinen vóór deze intercity vertraagd. Pas tien minuten later trok de trein weer op, maar ik wist nu al dat mijn aansluiting op de intercity naar Roosendaal foetsie was. Dat is even schrikken, wanneer je je beseft dat je onderweg bent voor een bus die eens in de week rijdt op een aanvaardbaar tijdstip, en dat je je hele reis daarmee in de weegschaal legt. Eén aansluiting foetsie, daarmee ook je hele reis foetsie. Er was echter een alternatief: de sprinter naar Dordrecht die 21 minuten later vertrekken zou. Deze DDZ (ik heb ze gemist) zou aankomen om 11:08 in Breda, waarna ik 5 minuten had om bus 19 te halen. De sprinter bleef stipt rijden en zo kon ik met een ongemakkelijk tempo dat tussen lopen en rennen in zit het doolhof doorgronden om op tijd in de bus te stappen die net aan kwam rijden.

Toen volgde een ellenlange rit van bijna anderhalf uur met de 'watersnoodbus'. Een comfortabel ding, dat wel, met zelfs wifi, maar de wifi deed het voor geen meter. In België al helemaal niet.

Ik had van tevoren de app van De Lijn gedownload, waarmee ik hoopte een M-ticket of SMS-ticket te kunnen kopen, omdat de prijs van een kaartje in de bus tegen het belachelijke aanstoot met 3 euro voor zo'n eindje naar Doel. De kaartjes die per telefoon gekocht kunnen worden zijn goedkoper, maar op de één of andere manier lukte het niet om met de SMS een vervoersbewijs te kopen. Aan mijn beltegoed lag het niet in ieder geval. Ik moet in België zeker +32 4884 gebruiken in plaats van enkel 4884? Hoe 't ook zij, geld had ik, dus op zich geen problemen. De bus raakte wat traag door Antwerpen heen (wat een verrassing maar niet heus), maar met iets minder dan 5 minuten kom ik zonder zorgen aan in Nieuw-Namen. Eventjes naar België lopen om de aansluiting te halen, dacht ik zo.

Bus 19 in Nieuw-Namen Centrum
Als ik België in het dichtbevolkte deel moet samenvatten, zou deze afbeelding daar een goede kandidaat voor zijn. Ik mis alleen de elektriciteitskabels en de gootjes langs de weg.

Het eerste wat ik dacht: ik moet naar de wc toe, maar alle winkels zijn dicht tussen 12 en 1 omwille van hun middagpauze. Och België... zo kon ik ongemakkelijk wachten aan de halte Sportpleinstraat in Kieldrecht. Enkele bussen kwamen voorbij van lijn 83 en 31, maar geen bus naar Doel. Ik was al geërgerd en na 10 minuten had ik er geen vertrouwen meer in en liep ik terug naar Nieuw-Namen, Nederland dus. Voor niks gekomen dus, dat hele pokkeneind. Helemaal pissig werd ik wanneer precies op het moment dat ik de grens passeerde bus 31 met Doel op de display aan kwam rijden. Hij reed dus wel, maar met een vertraging waar ik niet veel vrolijker van werd. Het kon verdrietiger, want de eerstvolgende bus naar Hulst zou pas anderhalf uur later komen... nou ja, dan maar de omgeving verkennen. Bij aankomst aan de halte Nieuw-Namen Centrum, kwam daar een bus aanrijden in de verte: de bus naar Breda! Zo bleef mij anderhalf uur klagen in de kou met een volle blaas in een regio vol dichte deuren bespaard...

Op naar huis, op tijd voor het avondeten ook nog eens. Doel moest maar op een ander moment plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten